Ca thote bibla per transgjinoret?

postuar me 19 Tetor 2022 ne kategorine "Seksi & Intimiteti"
Disa do te argumentonin se bibla nuk thote asgje per shperthimin e fenomenit transgjinor ne boten perendimore. Ne fund te fundit, nuk ka asnje varg qe thote: "Ti nuk do te kalosh nga nje burre ne nje grua". Por nuk ka as vargje qe flasin ne menyre eksplicite per dhunen me arme, anoreksine, bordin e ujit, lendet djegese fosile, vaksinat, GMO-te, HMO-te ose Pokemon Go. Nuk duhet te presim qe bibla te flase me terma te shekullit te 21-te per cdo eventualitet te shekullit te 21-te.

Por kjo nuk do te thote qe bibla nuk ofron udhezime per te krishteret qe perpiqen te kuptojne momentin tone transgjinor. Ne fakt, kur behet fjale per transgjinoret, bibla ne fakt ka shume per te thene – jo nga nje tekst tek-tuk ketu apo atje, por nga nje kuptim i pasur dhe i perhapur i gjinise dhe identitetit seksual.

Natyrisht, transgjinorizmi, si nje prirje kulturore, eshte jashtezakonisht kompleks, duke prekur fusha te ndryshme si gjenetika, moda, mjekesia, ligji, arsimi, argetimi, atletika dhe liria fetare. Ne kemi nevoje qe te krishteret t'i mendojne dhe te flasin mbi te gjitha keto ceshtje. Ne kemi nevoje gjithashtu qe te krishteret ti duan, ti keshillojne dhe ti miqesojne me durim ata qe mendojne se identiteti i tyre psikologjik si mashkull apo femer bie ne kundershtim me seksin e tyre "te caktuar" biologjik. Duke bere pyetjen, "Cfare thote bibla per transgjinorizmin?" ne po bejme nje pyetje qe mund te na coje ne nje duzine drejtimesh te ndryshme.

Une dua te perqendrohem vetem ne nje nga ato drejtime. Nese jemi njerez te librit – njerez qe besojne, si Jezusi, se Shkrimi nuk mund te thyhet (Gjoni 10:35) – atehere pyetja mbi transgjinorizmin, nese do te jape pergjigje te frytshme ne ndonje nga keto fusha, duhet te filloje me nje kuptimi biblik te mashkullit dhe femres.

Dhe cili eshte ai kuptim?

Shkurtimisht, bibla meson se Perendia na beri mashkull ose femer, dhe pavaresisht nga ndjenjat apo konfuzioni yne, ne duhet te veprojme ne perputhje me realitetin biologjik te projektit te mire te Perendise. Transgjinorizmit i mungon lavdia e Perendise dhe nuk eshte menyra per te ecur ne bindje ndaj Krishtit.

Ka tre blloqe te medha ndertimi te Shkrimeve qe e cojne njeriun ne menyre te pashmangshme ne kete perfundim.

1. Gjinia eshte Binare

Bibla nuk njeh kategori te tjera gjinore pervec meshkujve dhe femrave. Ndersa burrat dhe grate ne Shkrim mund te shprehin mashkullorine dhe feminilitetin e tyre ne nje larmi menyrash te mrekullueshme, Shkrimi ende vepron me kategorite binare te burrave dhe grave. Secili nga eshte njera ose tjetra. Anomalia e individeve interseksuale nuk minon modelin e krijimit, por perkundrazi jep nje shembull tjeter te "renkimit" krijues dhe realiteteve "jo ashtu sic supozohet te jene" te nje bote te rene. Po keshtu, eunuket ne Mateu 19 nuk u referohen personave pa seks, por burrave qe kane lindur pa aftesine per te ngjizur ose qe jane tredhur, me gjase per nje oborr mbreteror. Ata nuk jane femra ne trup mashkulli.

Kuptimi biblik i mashkullit dhe femres eshte me shume sesa thjesht nje supozim i shkruar gjeresisht ne faqet e Shkrimit. Ne e dime nga Zanafilla 1 dhe 2 se kategorite e meshkujve dhe femrave jane pjese e projektimit te Zotit per njerezimin. Ne te vertete, kur Perendia krijoi ciftin e pare njerezor sipas shembelltyres se Tij, ai i krijoi ata mashkull dhe femer (Zan. 1:27). Ai e beri gruan te ishte nje plotesuese dhe ndihme per burrin (Zan. 2:18-22). Larg nga te qenit nje konstrukt i thjeshte kulturor, Zoti e pershkruan ekzistencen e nje burri dhe nje gruaje si thelbesore per planin e tij te krijimit. Te dyja nuk jane as identike dhe as te kembyeshme. Por kur gruaja, e cila eshte nxjerre nga burri, bashkohet perseri me burrin ne bashkim seksual, te dy behen nje mish i vetem (Zan. 1:23-24). Ndarja e races njerezore ne dy gjini, mashkull dhe femer – njera apo tjetra, jo te dyja, dhe jo njera pas tjetres – nuk eshte shpikje e prirjeve viktoriane apo e tekave patriarkale. Gjinite - eshte ideja e Zotit.

2. Identiteti gjinor

Dikush me respekt per Shkrimin mund te thote ne kete pike: "Une pranoj qe Perendia beri mashkull dhe femer. Por ju po ngaterroni seksin biologjik me gjinine. Ka te krishtere transgjinore qe deshirojne te perqafojne projektin e Zotit per burrat dhe grate, por ata gjithashtu besojne se kush i krijoi Perendia ata te jene - nuk korrespondon me seksin qe u eshte caktuar ne lindje."

Une e pranoj se ka njerez te tille atje (madje edhe ne kishat tona). Ndersa disa njerez qe perqafojne nje identitet transgjinor mund ta bejne kete ne nje hapesire te vogel, shume mendojne fuqimisht se vetem duke jetuar si seksi i kundert mund te perqafojne plotesisht veten e tyre te vertete.

Pyetja nuk eshte nese ekzistojne persona dhe ndjenja te tilla. Pyetja eshte nese gjendja jone emocionale ose mendore eshte e barabarte me domosdoshmerine e projektit te Perendise. Shumica e te krishtereve e refuzojne kete mendim ne nje mori fushash te tjera, si crregullimet e te ngrenit deri te divorcet jobiblike. Ne e kuptojme se ndjekja e Krishtit do te thote te vdesim per veten tone (Mat. 16:24), te perterihemi ne mendjet tona (Rom. 12:2) dhe te mos ecim me si dikur (Efes. 4:17-18). Te qenit "te vertete me veten" eshte gjithmone nje zgjedhje e gabuar kur te detyron te shkosh kunder Fjales se Perendise.

Sado qe akademia bashkekohore thote ndryshe, bibla beson ne unitetin organik te seksit biologjik dhe identitetit gjinor. Kjo eshte arsyeja pse mashkulli dhe femra jane (ne menyre unike) lloji i ciftit qe mund te riprodhohet (Zan. 1:28; 2:20). Kjo eshte arsyeja pse homoseksualiteti - nje burre qe shtrihet me nje burre si me nje grua (Lev. 18:22) - eshte i gabuar. Kjo eshte arsyeja pse apostulli Pal mund te flase per partneritetet homoseksuale si devijime nga marredheniet natyrore ose funksioni natyror i marredhenieve seksuale mashkull-femer (Rom. 1:26-27). Ne cdo rast, argumenti funksionon vetem nese ka nje ekuivalence te supozuar midis biologjise se dallimeve seksuale dhe identiteteve perkatese te mashkullit dhe femres.

3. Konfuzioni gjinor

Blloku i trete i ndertimit vjen natyrshem nga dy te tjeret. Nese ciftezimi i mashkullit dhe femres eshte ideja e Zotit dhe nese ne duhet te perqafojme, sipas planit hyjnor, dallimin tone biologjik dhe krijues si burra dhe gra, atehere eshte e arsyeshme qe konfuzioni i ketyre realiteteve do te ishte i pakenaqur per Zotin. Dhe keshtu ne shohim qarte ne Bibel qe burrat nuk duhet te veprojne seksualisht si gra (Lev. 18:22; Rom. 1:18-32; 1 Kor. 6:9-10), qe burrat nuk duhet te vishen si gra (Ligj. 22:5), dhe se kur burrat dhe grate perqafojne qarte shprehje te identitetit te gjinive te tjera, eshte nje turp (1 Kor. 11:14-15). Ne nuk kemi te drejte per te bere cfare te duam me veten tone fizike. Ne i perkasim Perendise dhe duhet ta lavderojme ate me trupat tane (1 Kor. 6:19-20).