Pse i duhet feja shoqerise?

postuar me 19 Tetor 2022 ne kategorine "Kultura & Shoqeria"
Feja eshte baza mbi te cilen ndertohen te gjitha shoqerite; feja krijon bazen e vleres, bazen e sjelljes, rregullat e perbashketa dhe bazen e besimit qe kerkojne te gjitha shoqerite. Ne pergjithesi, ajo eshte baza memetike e shoqerise.

Nje shoqeri nuk krijon fe, sic kembengulte Marksi; eshte e anasjellta: nje fe krijon nje shoqeri. Cdo fe krijon nje shoqeri sipas imazhit te saj. Cdo shoqeri luterane eshte nje Suedi; cdo shoqeri kalviniste eshte nje Zvicer; cdo shoqeri katolike eshte nje Itali, cdo shoqeri ortodokse eshte nje Greqi. Po keshtu, cdo shoqeri sunite eshte nje Arabi Saudite, cdo shoqeri shiite eshte nje Iran, cdo shoqeri Mahayana eshte nje Vietnam, cdo shoqeri Theravada eshte nje Mianmar, cdo shoqeri hindu eshte Indi e keshtu me radhe. Feja ka shume me teper rendesi per shoqerine sesa perkatesia etnike nga e cila ajo perbehet.

Feja eshte llaci qe ngjit se bashku tullat individuale njerezore te shoqerise. Hiqeni ate dhe shoqeria do te shembet.

Arsyeja eshte e dyfishte. Se pari, nuk mund te krijoni etike te qendrueshme ne baze te ateizmit. Meqenese nuk ka denim te mbinatyrshem, nuk ka asnje pengese per te bere hile pervec asaj qe shoqeria mund t'ju ndeshkoje. Keshtu, cdo shoqeri ateiste duhet te krijoje Ferrin tashme ne Toke. Arsyeja e dyte eshte renia e lindjeve. Ateistet nuk rriten. Ateistet zakonisht nuk kane femije, dhe nese kane, me se shumti nje ose dy. Nuk ka nje gje te tille si "Ateist i gjenerates se katert".

Te gjitha shoqerite ateiste gjate historise jane shembur, BRSS eshte me e shquara. Kjo eshte edhe arsyeja pse KGB-ja e konsideroi subversionin antifetar kaq te rendesishem: qellimi i saj kryesor ishte te minonte shoqerite perendimore brenda. Kishte sukses pertej cdo pritshmerie! Nje shoqeri mund te perballoje nje pakice te anetareve te saj qe jane ateiste; sapo kjo sasi te kaloje nje kufi te caktuar, do te ndodhe kalbja dhe kolapsi eventual.

Asnje shoqeri ateiste apo bashkesi ideale nuk ka zgjatur as edhe njeqind vjet. Te gjithe jane shembur vete, zakonisht nga mosmarreveshjet e brendshme. Shoqerite fetare dhe komunitetet ideale, si manastiret, mund te zgjasin per mijevjecare. Monte Cassino eshte themeluar ne 529 dhe Heian 711 - te dy jane ende shume te gjalle sot.

Ne evolucionin kulturor, ateizmi perfaqeson nje vakum memetik, nje kamare te zbrazet memetike. Ashtu si ne evolucionin biologjik, nje vend i tille eshte i sigurt se do te mbushet ne nje menyre apo tjeter.

Gjithcka ka te beje me evolucionin kulturor dhe luften memetike te ekzistences. Nje memepleks i forte do te zevendesoje memeplekset me te dobeta, per te mos folur per vakumet memetike. Fete nuk jane per individe. Fete jane per shoqerite. Dhe nje shoqeri pa fe eshte ne thelb nje grumbull tullash gati per t'u hedhur poshte.