Pse prifterinjte katolik nuk martohen?

postuar me 03 Nentor 2022 ne kategorine "Familja & Martesa"
Ne ritet lindore te Kishes, eshte e zakonshme qe burrat e martuar te shugurohen ne prifteri. Madje, edhe ne ritin latin ka disa burra te martuar, ministra te konvertuar nga besime te tjera, te cilet shugurohen ne prifteri katolike. Kjo, megjithate, nuk eshte e zakonshme. Se fundi, as ne ritet latine dhe as ne ritet lindore, prifterinjte (ose dhjaket) nuk martohen pasi te jene shuguruar, pervec ne rrethana te jashtezakonshme (qe mund ti diskutojme ne nje tjeter postim).

Arsyet pse prifterinjte e ritit latin nuk mund te martohen jane teologjike dhe kanonike.

* Teologjikisht, mund te vihet ne dukje se prifterinjte sherbejne ne vend te Krishtit dhe per kete arsye, sherbimi i tyre i konfiguron ata posacerisht per Krishtin. Sic eshte e qarte nga Shkrimi i Shenjte, Krishti nuk ishte i martuar (pervec ne kuptimin mistik, me Kishen). Duke mbetur beqar dhe duke iu perkushtuar sherbimit te Kishes, prifterinjte modelojne, konfigurojne veten dhe i kushtohen me shume Krishtit.

Sic e ben te qarte vete Krishti, asnje prej nesh nuk do te martohet ne parajse (Mt 22:23โ€“30). Duke mbetur te pamartuar ne kete jete, prifterinjte konfigurohen me afer gjendjes perfundimtare dhe eskatologjike, qe do te jete e jona.

Pali apostull e ben shume te qarte se te qenit beqar lejon qe vemendja e dikujt te jete e pandare ne sherbimin e Zotit (1 Kor 7:32โ€“35). Ai rekomandon beqarine per te gjithe (1 Kor 7:7), por vecanerisht per sherbetoret, te cilet si ushtare te Krishtit ai nxit te permbahen nga "ceshtjet civile" (2 Tm 2:3โ€“4).

* Kanonikisht, prifterinjte nuk mund te martohen per nje sere arsyesh.

Se pari, prifterinjte qe i perkasin urdhrave fetare betohen per beqari.

Se dyti, ndersa prifterinjte dioqezane nuk bejne zotime, ata bejne nje premtim beqarie.

Se treti, Kisha ka vendosur pengesa qe bllokojne vlefshmerine e martesave te tentuara nga ata qe jane shuguruar. Kanoni 1087 thote: "Personat qe jane ne urdhrat e shenjte realizojne martese te pavlefshme".

Kjo pengese mbetet per sa kohe qe prifti vazhdon te jete i tille, edhe nese ai do te tentonte nje martese civile, edhe nese ai u largua nga Kisha dhe u bashkua me nje sekt jo-katolik, madje edhe nese ai braktisi fare besimin e krishtere. Ai nuk mund te jete i martuar ne menyre te vlefshme pas shugurimit nese nuk merr nje dispensacion nga Selia e Shenjte (CIC 1078 ยง2, 1).