Purgatori

postuar me 06 Maj 2023 ne kategorine "Ferri & Parajsa"
Purgatori eshte nje koncept ne katolicizem dhe ne disa besime te tjera te krishtera, dhe i referohet nje gjendje te menjehershme pas vdekjes. Besohet se ata qe shkojne ne purgator - i nenshtrohen nje purifikimi shpirteror, per tu pastruar nga mbetjejt e mekateve shkaktuar gjate jetes, pra para hyrjes ne parajse.

Besimi ne purgator, bazohet ne idene se jo te gjitha mekatet jane te barabarta per nga fajesia dhe papastertia dhe shpirterat nuk jane te gatshem per parajse menjehere pas vdekjes. Eshte sikur vijne miqte, dhe shkundin kepucet para se te futen ne dere; te gjithe e bejne kete veprim pavaresisht nga sasia e pluhurit qe kane ne kepuce.

Ideja e purgatorit bazohet ne besimin ne drejtesine dhe meshiren e Zotit. Zoti e ofron nje menyre per te korrigjuar mekatet permes rrefimit dhe pendeses, permes lutjes, dhe veprave te mira. Keto veprime mund te zvogelojne sasine e kohes qe dikush kalon ne purgator.

Besimi ne purgator ka qene pjese e teologjise krishtere prej shekujsh. Shpesh shihet si nje menyre per te pajtuar idene e nje Zoti te dashur dhe fales, me domosdoshmerine per drejtesi dhe llogari. Disa njerez gjejne paqe edhe ne besimin se te dashurit e tyre qe kane nderruar jete, jane atje ne purgator duke u pastruar e shpejt do nisen per ne parajse.

Megjithate, dua te pranoj se purgatori nuk eshte universalisht i pranuar nga te gjithe te krishteret. Sidomos sektet protestante e refuzojne komplet si koncept, duke argumentuar se purgatori nuk mbeshtetet ne Bibel. Megjithate, duhet thene se katoliket dhe disa sekte te tjera besojne ne doktrinen e purgatorit duke u bazuar ne disa paragrafe specifike biblike dhe arsyetimit teologjik rreth tyre. Disa shembuj jane me poshte;

- Mateu 5:26: "Për të vërtetë po të them: s`do të dalësh prej andej para se ta paguash edhe paranë më të fundit.? Kjo interpretohet si nje reference ne nje gjendje te perkohshme denimi dhe purifikimi pas vdekjes.

- 1 Korintasve 3:15: "Po iu dogj vepra ndokujt, ai do të pësojë dëm; njëmend do të shëlbohet, por si ai që shpëton nëpër zjarr." Kjo interpretohet si procesi i purifikimit qe disa shpirtera kalojne para hyrjes ne parajse.

- 2 Makabejve 12:46: "Prandaj eshte nje mendim i shenjte dhe i shendetshem te lutemi per te vdekurit, qe ata te mund te clirohen nga mekatet." Edhe pse ky liber nuk gjindet ne bibel, konsiderohet deuterokanonik nga kisha katolike dhe ortodokse dhe perdoret ne mbeshtetje te idese se nevojes per lutje per te vdekurit dhe egzistencen e purgatorit.

Ndoshta eshte e rendesishme te theksohet se koncepti i purgatorit eshte nje ceshtje e debatit dhe interpretimit teologjik midis traditave te ndryshme te krishtera, dhe jo te gjithe te krishteret besojne ne te.